Hastalığın seyrini sakinleştirmek, hızını azaltmak adına alınan bir dizi kısıtlama kararı da 1 Aralık 2020’den itibaren uygulanmaya başlandı.
Çıkmak zorunlu olmadıkça evlerimizde kalacağız elbet ama seyahat etmek gerektiğinde uyulması gereken kurallar neler olacak, yeni kısıtlamalar seyahatleri nasıl etkileyecek bilmek ister misiniz?
Sokağa Çıkma Kısıtlaması Nasıl Uygulanacak, Kimler İçin Geçerli, Kimler Muaf?
Bu kısıtlamaları hafta içi ve hafta sonu olmak üzere iki ayrı başlık altında açıklayalım isterseniz.
Hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması ülkemizin bütün şehirlerinde her gün akşam 21:00-sabah 05:00 saatleri arasında ve herkesi kapsayacak şekilde uygulanacak. 65 veya üzerindeki yaş grubu saat 10:00-13:00 arasında,
20 yaş altındaki grup ise (1 Ocak 2001 ve sonrasında doğanlar) 13:00-16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Ama bu yaş kategorisinde şöyle bir istisna var; çocuk kreşe, bakıcıya veya doktor randevusuna gitmek gibi zorunlu durumlarda yanında velisi olması koşuluyla bu saatler dışında da çıkabiliyor.
Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması da cuma günü akşam 21:00’de başlayıp pazartesi sabah 05:00’de bitiyor ve yine tüm illerimizde geçerli. Hafta içinde yaş gruplarına bölüştürülmüş saat dilimleri hafta sonu yok,
kısıtlama tüm hafta sonu sürecek. Herkesi kapsayan uygulamada tek istisna ise o günlerde çalışmak zorunda olmak! Sağlıkçılar, veterinerler, güvenlikçiler, belediye çalışanları,
kargo elemanları, teknik servisler ve buna benzer sektörlerde izne tabi çalışan yerler ise hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasından muaflar.
Ayrıca ülkemizde bulunan yabancı turistler için de hafta sonu dışarı çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
Bu arada 65 yaş üstü veya 20 yaş altı olan bireylerin kısıtlamalar dahilinde toplu taşıma kullanamayacaklarının da altını çizelim.
65 Yaş Üstü veya 20 Yaşın Altında Olanlar Nasıl Seyahat Edecek?
Pandemi hayatımıza girdiğinden beri daha bir sınırlanan dünyada tıpkı pasaport gibi seyahat belgesi ve HES koduna da alıştık bir nebze.
Eğer 65 yaş veya üzerindeyseniz şehirler arası yolculuğa çıkmadan önce seyahat izin belgesini hazırlamanız ve HES kodunu da almış olmanız gerekiyor.
Yeni kısıtlamalar doğrultusunda 20 yaş altındaki gençler ve çocuklar ise yanlarında bir yetişkin olmadan şehirler arası seyahat edemiyor.
Bu grup ve yanlarındaki veliler de dahil olmak üzere her yaş için HES kodu alınması da şart!
İlginizi Çekebilir: HES Kodu Hakkında Bilinmesi Gerekenler: HES Kodu Nedir, Nasıl Alınır?
Sokağa Çıkma Kısıtlaması Varken Uçuşu Olanlar, Tren veya Otobüs Seferine Yetişmesi Gerekenler Ne Yapacak?
Uçağınız hafta sonu kalkıyorsa veya şehirler arası bir trene, otobüse bilet almışsanız; biletinizi, PNR kodunu ya da rezervasyon numaralarınızı, sorulduğunda göstermeniz halinde yasaktan muaf oluyorsunuz.
Ama seyahat edecek kişi 20 yaşın altındaysa İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre yanında ebeveyni olmadan şehir dışına çıkmasına izin verilmiyor.
Havalimanlarına ve garlara transferlerde ise (örneğin bir kişi eşini ve çocuğunu uçağına götürüyorsa) transferi sağlayacak kişinin oturduğu ilçenin kaymakam ya da kolluk kuvvetlerine yola çıkacağı saati ve araç bilgilerini bildirmesi gerekiyor.
Dönüş yolunda yolcuların kimlik ve bilet fotokopilerinin yanında olması da yasaklardan muaf olmasını sağlıyor.
İlginizi Çekebilir: Covid-19 Salgını Döneminde Uçağa Bineceklere Tavsiyeler
Hafta Sonu Sokağa Çıkma Kısıtlaması Varken Özel Araçla Seyahat Edecekler Ne Yapacak?
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sürerken özel araçla şehirler arası veya şehir içi yolculuklara ancak istisnalar dahilinde izin veriliyor. Bu istisnalar ise şöyle;
Tedavisi bitip taburcu olduğu hastaneden ikametine dönenler, doktordan sevk alanlar veya doktor randevusuna gidenler,
ÖSYM’nin açtığı ya da başka merkezi sınavlara katılanlar refakatçileriyle birlikte,
Kamu veya özelden günlü sözleşme davet yazısı alanlar,
Askerlik hizmetini bitirip ikametine dönenler,
-
Bulunduğu şehre 5 gün önce gelip, ikameti olan başka bir şehre gidenler (5 gün önceki yolculuk biletini, özel araçla gelmişse plakasını ve seyahatle ilgili başka belgeleri ibraz ettiğinde),
-
Ceza infaz kurumundan tahliye olanlar,
-
Kendi veya eşinin birinci derece yakınlarından biri vefat etmişse cenazesine katılmak veya cenaze nakil işlemlerine refakat etmek için gidenler (en fazla 4 kişi olmak şartıyla).